Tanssisanastoa

Etusivulle

Käsitteitä, terminologiaa ja paritanssisanastoa.
Tanssilajien nimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella ja musiikin lajit pienellä alkukirjaimella.

Seuratanssin lajiryhmiä ovat: Perinteiset seuratanssit, Lattarit, Swingtanssit, Kansantanssit ja Argentiinalainen tango. Suljetussa tanssiotteessa tanssittavia perinteisiä seuratansseja kutsutaan usein sylitansseiksi. Lisäksi ballroom-kilpatanssin vakiotanssit ja latinalaisamerikkalaiset tanssit voidaan ajatella omiksi lajiryhmikseen, vaikka osa lajeista menee päällekkäin seuratanssien kanssa.

Perinteiset seuratanssit = Ainakin Valssi, Foksi, Humppa, Tango, Hidas Valssi, Samba, Cha Cha, Bolero, Fusku, Jive, Jenkka, Polkka, Masurkka.

Lavatanssit = Tanssilavoilla tanssittavat seuratanssit.

Swingtanssit = Paritansseja, joita tanssitaan swing-tyyliseen musiikkiin, esim. Lindy Hop, Fusku ja Boogie-Woogie. Laajassa merkityksessä swingtansseihin voidaan laskea vastaavanlaisia paritansseja, vaikka niiden musiikki ei niin svengaavaa olisikaan, esim. West Coast Swing, Bugg ja Disco-Swing. [ks. kuva] Nimitystäkin voidaan tällöin laajentaa kutsumalla lajeja rock- ja swingtansseiksi. Jive lasketaan tyylistä riippuen swingtanssiksi tai lattaritanssiksi.
Vakiotanssijat kutsuvat swingtansseiksi niitä vakiotansseja, joissa on vartaloswing eli Valssi, Wienin Valssi, Foxtrot ja Quickstep.

Rock'n'Swing-tanssit = Suomen Tanssiurheiluliiton yhteisnimitys liiton tansseilajeille Rock'n'Roll, Boogie-Woogie, Bugg ja Lindy Hop.

Jenkkitanssit = Swingtanssit. Tämä Veikko "Vekarias" Niemelältä peräisin oleva nimitys on nykyään vähemmällä käytöllä.

Lattarit = Latinalaisamerikkalaiset tanssit. Aluksi vain Suomen Tanssiurheiluliiton lajit Samba, Cha Cha, Rumba, Paso Doble ja Jive, mutta laajemmassa merkityksessä myös kuubalaisia tansseja Salsa, Son, jne. sekä vastaavia Karibian ja Etelä-Amerikan alueen tansseja voidaan kutsua lattareiksi. Yhtenä uutena tulokkaana on Kizomba.

Kädenalitanssit = Swingtanssit ja lattarit eli tanssit, joita tanssitaan käsiotteilla.


Testattu vain Firefox -selaimella (1200x800)
© Timo Arstila  4.11.2009